Make your own free website on Tripod.com
 Singkep dot Com :: Peduli Singkep ::

9 Juni 2001

 

'biocyclic farming'

 Tanggapan untuk Adrizal Ruslan

Oleh: Yuliman Gamal

University of Canberra, Australia 

 

e-mail :  y.gamal@student.canberra.edu.au 
Date      :  Fri, 11 May 2001 12:41:00 +0200
Objet  : Re: koreksi dan himbauan
Penyunting : Firdaus LN
Reference  : Arsip Mailing list singkep@yahoogroups.com

             

 

Sebenanya tak semue email aku isinye tentang ide/sumbangan pikiran. Banyak yang cume sekedar bebual-bual aje melepas rindu dengan kawan-kawan sekampong. Aku ingen awak Sal bise sekali-sekali muncol...

  

Ini tantangan buat kite, kite haros tengok macam mane negare gurun pasir tu ngolah lahannye yang di bawahnye ade minyak. Aku piker di Singkep tu sekedar menanam rumpot untuk ternak sapi/kambing mestinye bise.

 

Perlu 'treatment' pupuk kandang, kapur dan kompos untuk mengembalikan kesuburannye. Di Aussie  (Australia)  yang aku tengok, lahan-lahan yang gersang mereke tebar potongan-potongan kayu kecil (dari hasil olahan mesin) yang akhernye jadi kompos. 6-9 bulan kemudian mereke tanami rumput/tanaman keras. Alternatif laen bise dikembangkan 'hidroponik'/penanaman 'tanpa tanah'. Aku lah cube tanam lade kecik pakai kaleng seven-up an bebuah.

 

Beberape waktu lalu aku ngajukan konsep 'biocyclic farming' (maseh sedare mare dengan 'integrated agriculture')..

 

Akupon punye pemikiran same. Dan tampaknye ape yang disajikan para Konseptor Yayasan itu pon lah ade mencantumkan: warge melayu, buges, jawe, banjar, padang, batak, etc......

 

Syukorlah. Aku sekarang lagi nunggu Jupri. Ape pengalaman die ketike aktif di Perkumpulan orang Singkep di Jakarta. ***

 

Ke Peduli

 


2001 Singkep dot Com