Make your own free website on Tripod.com
 Singkep dot Com :: Peduli Singkep ::

Merantau-Memasak-Melagu

                            Kado Hari Kebangkitan Orang Kampong 20 Mei 2001

 

Oleh: Firdaus. LN ( Aheng)

Montpellier-Prancis, Minggu 21 Mei 2001, 00h11

 

 

Salam Rindu Dabok

Banyak kolega dari Indon  yang  besekolah ke luar negeri asek bekelo kesah soal masa- memasak. Terutame mereke yang berasal dari “Pulau Beras”. Kadang saye salot juge dengan die orang ini-- bise makan ape ade nye. Pokoknye sedap saje di tekak die orang.  Dageng bedarah-darah (Steack) pon habes ditedas. Tapi itu tak pulak semue orang. Sebaliknye di mate mereke, saye adelah “makhluk aneh”, susah betol soal makan. Sememang betol lah ape kate die orang, sebab mak saye pon nyakap gitu ge.  Musoh utame saye adelah Keju Prancis. Ade sekitar 350 jenis keju made in Prancis. Yang paling mahal justru yang baunye paling pesing, kalah bau taik kuceng lembab. Namenye “Camembert”. Oii.....mintak ampon.., sesak napas dibuat die......!!!!.

 

Memasak memang tak semudah memakan. Yang paleng sedap adelah yang pemalas masak. Sedangkan yang paleng terok pasti lah yang paleng rajen memasak. Yang terakhir ini membuat saye asek tak boleh jaoh dari batu gileng setiap ade acare kumpol-kumpol di kota dimane saye sekolah—asek disuroh masak tak bejede. Pasal die orang suke pulak sambal Belacan dari Kampong kite. Kumpol tak kumpol, pokoknye makan. Kalau tak ade bende nak dimakan, bebual sajelah soal masak-memasak. Atau paleng tidak mendenga lagu saje lah. Cube kite simak ape kate budak kampong kite dari dabok yang merantau mengais ilmu sampai ke kampong “Mat Saleh” soal masak memasak ni:

 

Kate Nazrul Effendy (Fendi) dari Yogya:

  

 “ Memang biasenye, (termasuk kawan sejawat saye se jurusan), sebelum berangkat  keluar negeri, sudah belajar masak dulu.  Saye pun kayaknye juge harus demikian.

Cerite masalah masak memasak, kawan saye yg pernah kuliah S2 di Swedia pernah cerite, bhw die di sane sering betul masak lauk dari hati dan empedal ayam.  Katenye di sane, lauk tsb sangat murah dibandingkan dagin ayam.  Jadi die  makannye sering pake' hati dan empedal itulah. terus beli beraslah tiap hari.  Dulu beras yg dijual di Swedia itu berasal dari Thailand. Bagaimane dg di Jepang, Ausie dan France ?

 

Kalau soal harge jangan ditanye lah....

Rupenye Kakak Fendi ade yang sedang sekolah negeri Jepon . Susanna yang tinggal di Kota Kyushu bersame cek Abang dan Anaknye Jehan nyakap macam ni:

 

“jangan ditanye soal beras di Jepang.... beras Cianjur je masih kalah same beras Jepang......... sedap betol...... makan nasi je same garam sedapnye.... anak saye paleng suke makan nasi same bawang goreng  ......           kalau soal harge jangan ditanye lah..... 7-8 kali dari harge di Indonesia....

beras je 10 kg 3000 yen =Rp 240.000 (1 yen Rp 80), kalau nak beli daging halal di Fukuoka ade orang Indonesia yang jual (seminggu sekali), tapi kami lebeh suke makan ikan/sea food apelagi di jepang paleng bagos ikannye...segar-segar..... (biasenye orang jepang makan mentah je baek itu ikan/sea food).... tapi memang lebeh mahal dari dageng...... kalau sayur dan buah juge mahal (hamper same dengan dageng)... tapi kangkung, kacang panjang dan bayam tak de apelagi pucok ubi...tapi rebong buloh ade pulak).......... jadi makenye petani buah dan sayur di jepang ni kaye... karene hargenye tinggi ... cube di Indonesie.... sayor tu macam takde hargenye.... murah betol dibandingkan dengan dageng....

  

Masak sendiri jauh lebeh hemat...

Text Box:  Sambel maen dengan kanguru, Yuliman Gamal (Jum) dari benua Autralia langsong mekek: Nyambong siket tentang masak-memasak ni...

Kalau di Aussie (Australia) harge empedal/hati atau daging ayamnye lebeh kurang   same.   Disini ade jual ayam yang satu ekor (sudah

buang bulu dan halal) atau ayam  khusus pahenye saje (drumstick) sesuai namenye bentuknye seperti stik drum  band (penabo gendang, red), atau sayapnye saje. Biase yang sayap yang "murah". Kire-kire 20-25,000  sekilo).   Aku sering juge beli kambing/domba (ade tulang) untuk Barbaque /dipanggang di   oven. Kalau yang bentuk dadu (dice lamb) hargenye bise Rp.50,000   sekilo tanpa  tulang (tinggi siket hargenye), begitu juge daging sapi.

 

Kalau beras, minyak goreng dan sebagainye kami beli di swalayan. Harge beras 10 kilo Rp.50,000,- dalam kantong buatan Thailand juge. Pokoknye harge barang di Aussie bise 3-5 kali lipat harge kite di Indonesia. Yang jelas, masak sendiri jauh lebeh hemat. Cume listrik cukup tinggi juge tagihannye. 3 bulan tagihannye bise Rp. 1,500,000,- (satu rumah) karne ape-ape kite pakai   listrik seperti kompor, oven, masak ae, kran air mandi kran cuci piring, mesin cuci,kulkas, heater   (pemanas ruangan 1,000 watt), dan sebagainye.  Itu sebagai gambaran untuk Nazul bile hendak PHD di Aussie. Kalau biaye  sendiri teroklah kite.

 

Kalau pike soal harge boleh kebulo perot ikak.....

 

Harge kebutuhan pokok dan sayur mayur dari Pasar Pusat Negeri “Kude Puteh”……

(macam penyiar Radio RRI):

 

 

 

 

Soal harge bahan peledak perot di negeri   ni, hampe 5 kali lipat juge dengan kampong kite.  Beras  Wangi yang diimpor dari Thailand,  se kampet (5 kilo) hargenye 56 Francs (F). Kalu pukol rate 1 F= Rp 1250, berarti Rp 70 000 sekampet beras isi lime kilo atau Rp 14 000 per Kilo. Keju Melayu (Belacan) se mate (1 once, dalam cangke plastik) 6 F(Rp 7500). Lade kecik se mate 7 F (Rp 8

750). Bawang Merah semate 3.2 F (Rp 4 000). Bawang Puteh se mate 5.4 F (Rp 6750).  Serai  se ikat (3 batang) = harge semate lade kecik = harge semate Kunyet. Lengkuas agak mahal siket, semate 10 Francs (Rp 12.500). Kalau nak masak lemak, pegi lah beli santan sekaleng Ikan Saden Besa  seharge 6 F (Rp 7 500) kai kedai Cine Vietnam. Kalau kat toko layan sendiri (swalayan) boleh sampai 13,5 Francs (Rp 16 875). Cube tempat kite buat pabrik pengalengan santan Kelape, boleh harge kelape orang kampong melambong ke langet. Saket betol hati ni  denga  harge sebutek kelape kat kampong sekarang boleh same dengan sebijik gule-gule Rp 100. Lah mabok agak ah tukang uros kampong Indon nih? Kalau nak masak lemak, tepakse beli santan kaleng dari Negeri Asal Sepak Takraw (Thailand).

 

Nah ngerencah sayo, terpakse beli ikan biles semate 12 F (Rp 15 000). Kalau dibangdengkan mutu Biles dari Thailand dengan biles dari kelong Dabok,  macam bumi dengan langet. Sebab itu, ikan biles dijadikan pemakan Kuceng dek Orang Prancis yang dijual di toko swalayan pakai kampet-kampet kecik. Sotong Kereng, semate 26 F (Rp Rp 32 500). Same dengan harge semate Udang Pepai. Mencalok dari Singepure 12 F (Rp 15 000) sebotol kecap kecik. Tak ade penjale udang Pepai di Singapo, tapi die boleh ekspor mencalok melalui Industri kecik yang die rancang. Ketam Rinjong Beku sekilo 56 F (Rp 70 000). Udang  macam-macam hargenye, tergantong jenis dan ukuran. Yang biase  sebesa kelinkeng kite  sekitar 120 F (Rp 150 000). Ikan Pari sekilo 150 F (Rp 187 500). Ikan Seliko macam tempat kite (kalau di Prancis disebot ikan Gascon) hargenye paleng murah, biasanye 10 F (Rp 1250). Ini lah ikan yang saye cekek radak saban hari selame ini. Rupe, rase dan bentoknye persis lah Ikan Seliko.

  

Durian dari Thailand cube dapat ciom baunye saje, sekilo  76 F (Rp 95 000), rambutan sekilo  35 F (Rp 43 750), Ubi dilapes lilen, biar tak masok angen. Hargenye sekilo 16 F (Rp 20 000). Yang buat saye teperanjat adelah harge Belimbing Buluh dan Belimbing Besi boleh sampai 32 Francs (Rp40 000). Jambu Perawas 36 F (Rp 45 000,) sekilo. Sementare di kampung kite Belimbing dan Jambu Perawas banyak yang busuk di pokok atau bersepai terserak di tanah. Gengsi konon nganta kat warong bejual, misken bena nampaknye. Padan muke, orang ekspor lagi ke luar negeri. Malaysia itu diam-diam menghasilkan ratusan ton jambu bijik atau jambu perawas se tahon.

  

Orang kat kampong kite ni kadang pemalas ye juge. Rase saye kalau Serai dicampakkan ke tanah Pasir Tailing bekas Timah, mungken rimbon  tumbohnye. Sebab die ini termasuk golongan rumpot yang mudah tumboh di di mane saje.  Kalau hujan deras boleh menahan pase supaye tak hanyot dibawak ae (erosi). Lame-lame tanah pase pon bertambah subo dek daon serai yang melapok setelah tue.  Tapi kebanyak kite tak hirau soal ini. Kalau ade sorang saje kat kampong nanam serai, jadilah. Bile nak masak, mulai merayap pegi ngantet serai tetangge sampai meranggas. Ditambah lagik dengan ulah Tukang Uros Kerajaan yang pandai asek melego pase tailing ke Singapo.

 

Melagu

Kalau dah penat masak dan merepet, baek Melagu. Entah hape pasal ”Mbak Susan” dari Jepon  aleh-aleh nak nyankotkan lagu kat Tingkap Maye Selinsing. Susan nyakap ke Adek die, “Fendi.........boleh tak kakak tarok lagu-lagu Melayu (mp3) di homepage Selinsing......siape tahu ade yang nak download...... lumayanlah bise pengobat rindu dan bise juge bagi siape yang nak joget”. Haaaaaa ...dengar ade lagu, Iwan Sumantri (Iwan) yang asek bekutat dengan Komputer di Jakarta pun langsong mekek:

Haaaaaaaaaa ade yang tarok lagu melayu (MP3) di

homepage haaaaa senanglah hati saye bia saye dapat

download...  aaok manglah....terimekaseh....

 

Ape lagik Jum, langsong saje die nyape: “Eh, Susan. Lagunye beserte syairnye 'kan? Bukan judulnye aje ok?!! Kalau perlu dengan "chord"-nye sekalian (kalau ade)”.  Saye pon nambah : “aok, sedap denga lagu Melayu ape lagik sambel nyecah ikan asen dengan sambal belacan, ala maaaaaak. Cume di Prancis tak ade  Pucok Ubi.  Jum,  Rindu nah aku nak makan pucok ubi, tak ade jual kat sini”. Kate Jum, “di Canberra payah juge nyariknye. Tapi kalau kangkong, bayam masih ade”.  Kate die lagik, “sedare mare Aheng dari negeri tirai bambu sane banyak yang bukak toko disini. Ade terong, perie, kacang panjang, belacan, udang kereng, udang   pepai, aii macam-macamlah”.

 

Jum ni memang dah kemarok dek Gitar Pekak die tu. Kemane-mane bende tu dihangkot. Tengok ape kate die, “Eh ikak tau tak, aku ke Canberra ni bawak gitar "Kawasaki" dari Dabok sane. (macam orang nak ngamen aje!). Aku tak tahan kalau   jari-jari ni   tak metek gitar beberape hari aje. Aku disini juge beli organ kecik yang   bekas aje, untok ngilangkan stress....Dengan "setting" nada "rhumba" atau "beguine" kite bise nyanyi lagu  melayu..  Benyanyi lah awak konon:  "T'lah kuterima surat mu yang dulu, penuh sanjung dan kata merayu...etc"

 

Dengar syair lagu Jum, saye pun tepingkal-pingkal ketawe depan komputer di lab, “ha...ha...”Jum Aussie, awak pernah denga layu Melayu Malaysie soal "lebeh baek balek kampong", lupe aku ape judol dan  penulisnye. Aku suke lagu tu, dan aku cube modifikasi macam ni:

 

BiLE MATE DAH MULAI CEKOOOOOONG

TULANG BLAKANG PON MELENGKOOOOONG

BADAN KUROS TINGGI MELENGKOOOOOONG

ITU LAH DERITE YANG KU TANGGONG

RASE NAK CEPAT BALEK KAMPONG

 

 

Ke Peduli

 


© 2001 Singkep dot Com